Hier in Noorwegen is bijna iedereen in ‘forjulstemning’. Er bestaat niet een Nederlandse vertaling voor, maar het zijn de weken voor kerst, dat iedereen op zijn manier bezig is om zich op kerst voor te bereiden. Natuurlijk veel keukenwerk, want alle pepperkaker, julekaker, en ander julebakst (kerstkoekjes ed.) moeten klaar zijn voor het grote moment. In de kelders wordt thuis het juleøl (kerstbier) gebrouwen, of illegaal wat sterker alcoholisch spul. De winkels hebben langere openingstijden en de grote winkelcentra zijn overvol met kado-kopende Noren. Noorwegen is niet of nauwelijks verstrikt geraakt in de grote financiële crisis, dus gaan er miljoenen kronen over de toonbank Ja… met Jul, kijkt de Noor niet op een kroon en wordt zeker niet elke øre (1 kroon = 100 øre) omgedraaid. Voor de Noor die financieel wat kritischer is, bouwden de Zweden net over de grens grote winkelcentra, waar busladingen Noren naar toe gaan om goedkoop boodschappen te gaan doen. Vooral vlees en uiteraard alcoholische dranken zijn in Zweden aanzienlijk goedkoper. De huizen krijgen in deze tijd hun traditionele julevask (kerstschoonmaak) en als er tijd over is gaat men nog net even op vakantie. Vooral de storbyferie (citytrip) is erg populair. Kopenhagen, Stockholm, Londen en diverse plaatsen in Duitsland en de Baltische landen zijn erg in. Wijzelf gingen naar Parijs om daar wat Franse forjulstemning op te doen.
De voorpret werd helaas erg getemperd toen we het trieste bericht kregen, dat Olaf’s oma was overleden en het was dan ook vanzelfsprekend dat hij op de crematie aanwezig was. Olaf heeft altijd leuke en goede herinneringen aan oma gehad en daarom viel het laatste afscheid erg zwaar. Door het korte bezoek had hij daarom te weinig tijd om met de familie te zijn.
Iets meer dan een dag na Olaf’s terugvlucht, reden we weer naar Gardermoen voor ons reisje naar Parijs. De viervoeters werden weer liefdevol verzorgd door Jacob en Anette.
Op Gardermoen had het vliegtuig een half uurtje vertraging, maar uiteindelijk landden we een paar uur later op de luchthaven Orly en reden we daarna met de RER door de winterse voorsteden van Parijs. Omdat we even moesten wachten op de sleutels, hadden we tijd om te lunchen. Entrecootje, glaasje wijn, oui.... we zijn weer even ,,thuis” in la douce France.
Ons appartementje lag in het hart van Le Marais. We zaten midden in de oude joodse wijk in de Rue des Rosiers. Ook hier hing er een feeststemming, want het is Hanukkah of Chanoeka, het joodse lichtfeest. Slingers met Joyeuse Hanukkah en de verlichte chanoekia, de 8+1 armige kandelaar zijn in de etalages te zien en kunnen we, naast het kosher stokbrood, smullen van speciale Hanukkah-lekkernijen zoals sufganiyot, latkes en pontshkes, want de joodse bakker zat pal onder ons appartement. Mazzeltov!
Ons forjulsreise moest natuurlijk gevierd worden met bubbels en een hemels mooi en lekker taartje.
Als je zoals wij al vaker in Parijs bent geweest, hoef je niet zonodig op ,,excursie” te gaan. We vinden het allebei zalig om gewoon die fantastische Parijse sfeer op te snuiven en te flaneren langs de boulevards en door de verschillende wijken. Altijd is er wel iets te ontdekken, te beleven, te zien. Die zondag was het droog weer en besloten om een ochtendwandeling te maken en dat werd uiteindelijk een flinke tippel.
Van de smalle straatjes van Le Marais, waar in de Rue de Bretagne de zondagsmarkt werd gehouden, naar de Grande Boulevards vanaf Place de Republique en langs de smalle authentieke straten van de wijk Sentier en de galleriën/passages des Panoramas met de kleine winkeltjes.
Heerlijk om die grote keuze aan verse waren te zien en te ruiken.
Op de Boulevard St. Martin et St. Denis staat de Porte de St. Denis.
Sentier met de smalle straatjes.
De galleriën/passages des Panoramas
Naarmate je dichter bij de opera komt wordt het chiquer.
Uiteindelijk kwamen we bij de grote warenhuizen uit en de prachtige Opera Garnier.
Soms is het zonde om de metro te nemen, dus zetten we onze wandeling voort, langs de mooi verlichte Place Vendôme met het beroemde Ritz Hotel en de luchtjes-en modehuizen, Dior, Cartier enz. enz. om via het Palais Royale bij het Louvre uit te komen.
(poseren op het superchique Place Vendôme)
En zo liepen we langs Rue de Rivoli weer naar Le Marais, waar we op ons bekende terras (verwarmd natuurlijk) un café namen. ’s Avonds na ’t eten doken we ‘t Parijse nachtleven in, want je gaat natuurlijk niet in Parijs
’s avonds op je kamertje zitten.
-------------------
Al weken hadden we ons voorgenomen om deze keer eens naar ’t Louvre te gaan. Beide zijn er nooit in geweest en omdat het regende was dit een mooie gelegenheid om ‘ werelds grootste schatkamer te bekijken. En weer werden we verrast.
Het is onmogelijk om alles op één dag in dit enorme museum te bekijken, en daarom hadden we vooraf een wenslijstje gemaakt met de dingen die we absoluut wilden zien: de Italiaanse, Franse en Nederlandse schilders. De eerste blikvanger is het beroemde klassiekgriekse beeld van de gevleugelde Nike van Samothraki.
Daarna liepen we de zalen in met de prachtige Italiaanse schilderwerken van Botticelli, Franelli, Caravagio en………de topper van ’t Louvre: La Joconde, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.
La Joconde ofwel Mona Lisa.
Je bent helaas niet de enige die van dit meesterwerk wilt zien. Onvoorstelbaar dat dit schilderij zo’n impact heeft. Leonardo da Vinci, die dit meesterwerk tussen 1503 en 1506 heeft geschilderd, moest eens weten…...
Fantastisch is het om al die kunstwerken, die ik/wij alleen maar van boeken en plaatjes kennen, nu in ’t echt te zien.
De bruiloft te Kanaä van Paolo Veronese
Sommige panelen zijn veel groter dan verwacht. Zoals de het grote schilderij van de kroning van Napoleon en keizerin Eugenie door Jacques-Louis David en de 21 schilderijen van Maria de Medici door Bruegel.
Olaf bij de beroemde Maria de Medici panelen van Bruegel.
Een glimp door één van de ramen van het Louvre. Moderne kunst???
Even later komen we een aantal landgenoten tegen. Hier hangen de werken van schilders die ik alleen van straatnaam ken uit de De Pijp in Amsterdam: o.a. Karel du Jardin, Jacob van Ruisdael, Adriaen van Ostade, Pieter de Hoogh en Gerard Dou. Maar natuurlijk ook ,,onze” grote meesters Frans Hals en Vermeer. Het beroemde schilderij de Kantklosster van Vermeer is overigens een veel kleiner paneel dan ik had verwacht.
De Astroloog van Vermeer en Olaf bij een bosje bloemen van Jan van Huysum.
Ik blijf de Oudhollandse winterlandschappen en de zee- en kust met de Hollandse VOC-schepen erg mooi vinden. Het zou erg goed staan in ons Noorse huisje hahahaha.
Dan komen we De Meester himself tegen: Rembrandt.
Drie zelfportretten van Rembrandt hangen hier.
Ook de Luitspeler van Frans Hals hangt in 't Louvre.
Via de zalen met de prachtige decoratieve kunsten, lopen we de appartementen in van Napoleon III. Een ongelooflijk decor van bladgoud, kristal, rood fluweel en schilderingen komt je tegemoet. Er is geen centimeter onbewerkt. Erg indrukwekkend!
Dan worden we opgebeld in het Louvre. M'n vader en Helene wilden weten hoe het ons verging in Parijs. Toen Helene hoorde dat we in 't Louvre stonden, was ze natuurlijk hartstikke jaloers. hahahaha
Na meer dan 4 uur verbazing en bewondering, begonnen we onze voeten te voelen en trek te krijgen in een bak koffie. Via de zalen en ’t binnenhof met de franse sculpturen volgens grieks-romeins voorbeeld, verlaten we ’t moois. We hebben maar slechts een fractie van het museum gezien…….
Dinsdag was het weer niet veel beter metregen en natte sneeuw. Een ander ,,doel” deze trip naar Parijs was een bezoek aan het centrum van de stad en heel Frankrijk: Ile de la Cité met de grootse katedraal Notre Dame. Hier begon Parijs tussen 200 en 250 v. Chr.
In de imposante gotische kathedraal met mooie panelen, prachtige roosvensters staat het beeld van La Notre Dame de Paris (Onze Lieve Vrouwe van Parijs) boven de lichtjes van honderden kaarsjes.
La Notre Dame de Paris / Onze Lieve Vrouwe van Parijs
Bij de Maria-icoon steken we een kaarsje aan, ter nagedachtenis aan oma. Een emotioneel moment.
De kribbe is nu nog leeg.
Adventsdienst in de prachtig imposante Notre Dame kathedraal.
Na het hemelse terug op 't aardse.......... 's avonds maken we een wandeling door de feestelijk verlichte straten en boulevards van Parijs.
De BHV in kerstsfeer.
Kerstetalages met muziek en bewegende figuren bij Au Printemps.
Ook voor de superverwende Parijse honden is er genoeg te vinden voor onder de kerstboom.
Papá Noël (de kerstman) verveelt zich een beetje bij Au Printemps.
De reuze kerstboom in de prachtige koepel van Galleries LaFayette.
En ook aan de buitenkant wordt er niet op een lampje gekeken.
Kerstinkopen..... we twijfelen of dit allemaal onder de kerstboom past.
Au Printemps in kerstsfeer.
Maar het paradepaardje wat kerstverlichting betreft in Parijs is de Champs Elysées.
Gewoonweg magnifique!!!
Op de Place la Concorde staat een reuzenrad.
Het is hartstikke koud, het waait en er valt natte sneeuw brrrrrrrrr. Gelukkig is staat er langs de Champs Elysées een Marché de Noël (kerstmarkt) waar ze heerlijke vin chaud (gluhwijn)verkopen om op te warmen.
Nu hoor ik de meeste al denken: koud? Ja, de kou hier is anders dan bij ons. Hier in Parijs en bijv. in Nederland voelt het met -3 kouder aan, dan -13 bij ons in Norge. Wij hebben een veel drogere kou, welke aangenamer voelt.
Woensdag is onze laatste dag in de Lichtstad. We nemen afscheid van ons appartement en het joodse bakkertje en na de sleutels te hebben afgegeven lopen we door Parijs welke steeds witter en witter wordt.
Olaf bij de ingang naar 't appartement.
Il neige.....het sneeuwt in Parijs.
De papperige sneeuw besluit ons om ons reisje cultureel af te sluiten met een bezoek aan het Centre Pompidou. Stond ook al lang op ons verlanglijstje.
In het museum voor moderne kunst Centre Pompidou staan we weer oog in oog met beroemde kunstenaars zoals:
Matisse
Kadinsky
Salvador Dali
Picasso
en Le Cobusier.
Nu ben ik zelf niet een zo'n moderne kunst kenner en bewonderaar, maar toch zijn er behoorlijk wat stukken die ik erg interessant vind.
Vanuit de ramen van het Centre Pompidou wordt Parijs alsmaar witter. Hier staat de Tour St. Jacques op de achtergrond.
In de verte is de Notre Dame te zien.
Na ons bezoek aan het Centre Pompidou halen we onze koffertjes op en maken kennis met chaotische taferelen. Het verkeer is door de sneeuw totaal ontregeld. De RER heeft vertraging en als 'ie komt staan we als sardientjes in een blik in de overvolle trein die stapvoets rijdt. Op Orly zien we dat veel vluchten zijn gecanceled. De vlucht naar Oslo staat nog steeds ,,op tijd". We krijgen geen informatie, en in de terminal, waar alleen de passagiers voor de vlucht naar Oslo omdat de rest gecanceled is, sluiten de winkeltjes en wordt de verwarming uit gezet. Koud en met slechts een bakkie automaatkoffie zitten we te wachten op het vliegtuig, dat maar niet wilde komen. Uiteindelijk krijgen we info dat de vlucht vertraagd is. Kortom met drie uur vertraging komt het vliegtuig aan. We hoorden van het cabinepersoneel over de chaos rondom Parijs. Eenmaal in de lucht zagen we het. De wegen in en om Parijs zaten potdicht met verkeer. Als we op Gardermoen aankomen staan we binnen 5 minuten buiten; op de auto vegen we 15 cm sneeuw weg en rijden daarna op weg naar huis en komen twee uur lang geen auto tegen................