17-05-2010

Ja, vi elsker...........

Ja, vi elsker...... zo begint het Noorse volkslied. En als je dit regelmatig op bijv. de radio hoort, weet je het al: 17 mei komt eraan. De 17. mai (Syttende mai) is de nationale feestdag en wordt overal waar Noren wonen gevierd. Men viert dan het feit dat grondwet werd ondertekend op 17 mei 1814 en daarmee werd de grondslag gevormd van de moderne Noorse staat, die eigenlijk pas sinds 1905 bestaat. Maar Noorwegen zelf, bestaat al veel langer. Daarvóór, was Noorwegen vanaf 1397 verbonden in een Scandinavische untie met Zweden en Denemarken en toen Zweden uit de unie stapte werd het ruim 400 jaar een deel van Denemarken tot 1814. Daarna was Noorwegen tot 1905 verbonden in een unie met Zweden. Het is een wat ingewikkelde geschiedenis.
Dit jaar was het Ja, vi elsker....... meer te horen dan voorgaand jaar en dat had te maken dat dit jaar wordt herdacht dat de schrijver van het volkslied, Bjørnstjerne Bjørnson, 100 geleden overleed. Bjørnson wordt samen met o.a. Henrik Ibsen tot de vier grootste schrijvers van de Noorse literatuur gerekend.
De eerste zin van het volkslied luidt: Ja, vi elsker dette landet, ofwel: Ja, wij houden van dit land,. En dat de Noren van hun land houden is op 17 mei heel goed te zien en te horen. Verleden jaar maakten wij het spektakel in Hedalen mee, maar dit jaar besloten we naar dé ultieme 17e mei viering te gaan, in Oslo. Het werd een bijzondere ervaring.
In Hedalen was het helaas een regenachtige dag en gingen ervan uit dat het ook in Oslo zo zou zijn. Daarom reden we wat later naar Oslo, waardoor we de grote optocht mistten en dus niet konden zwaaien naar de koninklijke familie op het balkon van Slottet, het koninklijk paleis.
Het was in de hoofdstad echter bewolkt maar droog en af en toe een mager 17. mai-zonnetje
Bij aankomst kwamen we in een mensenmassa terecht dat deed denken aan koninginnendag in Amsterdam. Alleen waren de mensen niet gekleed met gekke oranje hoedjes, boa's, opblaaskronen, maar in bunad (volksdracht) en/of kostuums.

filmpje!
Nagenoeg iedereen was feestelijk gekleed, van oud tot jong. En honderden Noorse vlaggen, van groot tot klein. We waren eigenlijk een beetje overdonderd. Duizenden mensen die er bijna allemaal piekfijn uitzagen.
Op diverse plekken werden concerten gegeven en op de trappen van de Universitetet stond het Trøndelags Mannenkoor en werd direkt op NRK radio uitgezonden.
Daarnaast de blaaskapel van het studentenkorps.
We liepen een beetje als toeristen te kijken naar alle fraaie bunader uit alle hoeken van Noorwegen. Werkelijk heel bijzonder. Ik heb al eens geschreven dat de Noren erg trots zijn op hun bunader en als jongere is het cool om in bunad gekleed te gaan. Zo zie je jongeren met oog-, lip- of neuspiercing gewoon gekleed in bunad. De bunad is de Noorse trots. En de Noren zijn erg trots op hun land.
Ons rondje Oslo ging verder door de trendy wijk Grünerløkka en een verrassend stukje oud Oslo: Gamle Aker, met kolonihage (volkstuintjes) en oude houten huizen.




Bij het paleis werd alles weer een beetje op orde gemaakt en we sloten af op Rådhusplassen.
Daar speelde op het grote podium voor het stadhuis o.a. het Oslo Symphonie Orkest met de winnaar van het Eurovisie Songfestival van vorig jaar: Alexander Rybak.
En dat het Eurovisie Songfestival 2010 in Oslo wordt gehouden is bij ons in Noorwegen wel duidelijk. Al maanden is op radio en tv, programma's te zien over het songfestival. Oslo is er klaar voor!!!
Het grootste mediacircus sinds de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994 is van start gegaan. Komende week zullen miljoenen mensen vanover de hele wereld verbonden zijn met Oslo, Noorwegen. 29 Mei is de finale in de Telenor Arena. En daar zijn de Noren ook weer enorm trots op.
Gratulerer med dagen!

Geen opmerkingen: