09-06-2010

Koninklijk bezoek / Kongelig besøk

Juni is hier koninklijk begonnen. Allereerst was er het staatsbezoek van Beatrix aan Noorwegen. Trix kwam met de boot aan in een zomers Oslo, waar ze 2 dagen zou blijven om vervolgens af te sluiten in Bergen.

Twee koninginnen.

We waren er helaas niet bij, maar een paar dagen later waren we wel bij een koninklijk bezoek. Koning Harald en Konining Sonja bezoeken elk jaar een fylke (provincie) in Noorwegen. Dit jaar was onze fylke, Oppland, aan de beurt. Het paar had Valdres uitgekozen voor het 3 daags uitje in Oppland. Alle vier de kommunes (gemeentes) werden bezocht, dus ook onze Sør-Aurdal kommune. En er waren al geruchten te gehore gekomen, maar een kleine maand geleden werd officieel bekendgemaakt dat de majesteiten ook Hedalen zouden bezoeken. En sindsdien was Hedalen in de ban van Het Koninklijk Bezoek!
Koning Harald 5 en Koningin Sonja van Noorwegen.

9 Juni 2010 gaat de Hedøler geschiedenisboeken in als: "Dagen kongen og dronningen kom i Hedalen" - "De dag dat de koning en koningin in Hedalen kwamen"
Het koninklijk paar zou na hun bezoek in Bagn, naar Hedalen komen voor de lunch en daarna naar Bautahaugen komen, voor een korte rondleiding.
De dag begon minder koninklijk, met regen. Sinds gisteren zijn de zomerse dagen van de laatste twee weken afgelopen. Het is wisselvalliger geworden.

Olaf met zijn nieuwe slip (stropdas) en Martha in bunad.

Veel bewoners hadden de bunad of het pak weer uit de kast getrokken. Want een koninklijk bezoek krijg je niet elke dag.
En dan begint het wachten op de koning en koningin.......

De Hedøler fanfare zorgde intussen voor wat muzikale onderhoud.

En Olaf kreeg één van de troetelkindjes in de armen gedrukt.

En maar wachten en uitkijken tot de koninklijke stoet aankomt. Inmiddels is ook een koninklijk zonnetje tevoorschijn gekomen.

En dan komt eindelijk de koninklijke Volvo met vlaggetje.

Koning Harald en koninging Sonja worden door de burgemeester naar Bautahaugen geleid.

Op Bautahaugen worden de koning en koningin rondgeleid.

Bij de bauta's (herrineringsstenen/monumenten) legt de koning bloemen.
filmpje.
Helaas hielden we het niet helemaal droog en Sonja zet haar koninklijke zuid-wester op.

Aan alles komt een einde, zo ook aan het bliksembezoek aan Hedalen. Koning Harald en koningin Sonja nemen afscheid bij de poort van Bautahaugen.

Nog even zwaaien naar de koning en koningin.

filmpje.
Als het koninklijk paar de reis voortzet naar huis, kunnen de bewoners nog even napraten onder het genot van een kop koffie en kringlekake.

(Er komen binnenkort méér koninklijke foto's!!!)

Geen opmerkingen: