16-12-2008

Julebord

Ondanks met m'n zieke kop, ben ik toch naar de keuken van Fekjær gegaan voor oplering, maar ook om de broodnodige voorbereidingen te treffen voor de Julebord. Door die voorbereidingen hoeven we niet te stressen. Afgelopen donderdag 11 december was de grote avond. De Julebord is georganiseerd voor een groep leraren van Sør-Aurdal kommune.
Olaf heeft het kafé in Julestemning gebracht en de tafels mooi gedekt.



Filmpje.....
Om een uurtje of 4 kwamen de hulptroepen in de vorm van Marja en Lena. Marja in de bediening en Lena als mijn steun en toeverlaat in de keuken. Onze Julemiddag bestaat uit:
Ribbe (gebradenribstuk), medisterkaker (speciale gehaktballen), julepølse (gekruide worst), surkål (zuurkool), poteter (aardappelen), julebrunsaus (speciale bruinesaus), tyttebærsyltetøy (cranberrycompote) en als dessert serveren we riskrem med rødsaus (rijstkrem met rode vruchtensaus). Met uitzondering van de cranberrycompote, is alles zelfgemaakt!!!
Het wachten is op het gezelschap. Olaf is enorm zenuwachtig. Vooral als de gasten komen. Logisch, want een Julebord is enorm belangrijk in Noorwegen. Als het slecht georganiseerd is en/of het eten niet goed, gaat het als een lopend vuurtje rond en kan je het volgend jaar wel schudden. Maar het loopt goed. Op een kleine logistiek probleempje na, waar de gasten mogelijk niets van gemerkt hebben, gaat het prima en relaxed. Ook is er genoeg te eten voor de gasten.
Tussen hoofdgerechten en dessert hebben de gasten een kleine boekenpresentatie en er is een kort muzikaal intermezzo. Na afloop kwamen veel gasten ons persoonlijk bedanken voor het heerlijke eten en de prachtige ambiance: kortom men was heel erg tevreden! Dat deed ons natuurlijk erg goed. Nu hopen we dat de mensen dit zullen doorvertellen.
Na afloop moest de boel weer in orde worden gemaakt, want de volgende dag hebben we een reservering staan voor een lunsjmøte (een lunchvergadering) voor 6 personen van Sør-Aurdal kommune. De gemeente heeft ons kafé al dus weten te vinden. Filmpje!

Geen opmerkingen: