22-01-2009

Snøkaos / sneeuwchaos

Nadat Freddy en Herman vertrokken is het flink gaan kwakkelen met het weer hier in Noorwegen. De jongens namen de kou mee naar Nederland en met lede ogen moesten we vernemen dat het ,,daar" flink onder nul was en men (eindelijk) weer eens kon schaatsen. Hier had ik zowat de korte broek uit de kast gehaald, want onze thermometer steeg naar ruim 7 graden (boven nul) en de sneeuw begon al aardig te smelten. De skies konden de zolder weer op. Dat heeft meer dan een week geduurd, daarna kwam de kou weer terug voor een paar dagen. Met als gevolg spiegelgladde wegen, oprijlanen en paden. Olaf is dan ook goed onderuit gegaan en is na een 2e val, aardig beurs aan het worden. Inmiddels is het een paar dagen geleden begonnen met sneeuwen en nu ligt er zeker 50 cm nieuwe sneeuw met een temperatuur van net onder het vriespunt. De sneeuwruimers moesten dus overuren draaien en Poppy komt niet meer boven de sneeuw uit. Zelfs Jack begint aardig ,,in te sneeuwen". Maar allebei hebben ze dikke pret en de sneeuw levert weer mooie plaatjes op.

Een klein stukje Jack
Sneeuw tot aan de knieën








Uitzicht op Begnadalen (boven)
Begnadalen (onder)

Hier gaat het leventje gewoon door. De kerstboom is weer de deur uit en heb voor de verandering eens een mooie Clivia gekocht. In Zaandam stond er een grote Clivia in de erker en die wordt nu vertoeteld door Renè, omdat er geen planten in Noorwegen ingevoerd mogen worden. Nu ga ik proberen om weer zo'n grote plant op te kweken. Speciaal voor Renè deze foto van de nieuwe Clivia met bloem!
Olaf doet weer het poetswerk bij Fekjær en ik sta daar, sinds deze week, voor 2 dagen weer in de keuken voor oplæring. Tussen het kokkerellen is het gezellig koffieleuten met Lena (en Olaf) en we gaan met z'n drieën naar Smak '09, de grote jaarbeurs in Lillestrøm/Oslo, voor restaurants, kafè's, leveranciers e.d. Je kunt het een beetje vergelijken met de grote horecabeurs in Nederland, de Horecava. Alleen de kaarten hiervoor bestellen is een enorme toestand. Uiteindelijk heeft Olaf na lang en vaak vragen zomaar 3 invitatiekaarten gekregen per post van een onbekende afzender. Onlangs zijn we voor ,,zaken" ook al in Oslo geweest, daar stonden we binnen 5 minuten weer buiten, dus konden we ons storten op de grote salg (uitverkoop). Het werd een ouderwets dagje stadten (kijken, kijken niet kopen) en sloten de dag af met een etentje. Daarbij vonden we ook nog eens een goedkope parkeerplaats in het centrum van de stad. Omgerekend was het € 1,50 per uur. Ja ja, da's wat anders als de parkeerprijzen in Amsterdam!! En dàt terwijl Oslo tot de èèn van de duurste steden van de wereld wordt gerekend.
En dat we ook in Noorwegen ,,op de kleintjes" letten, bleek wel weer toen Olaf vond dat hij maar weer eens naar de kapper moest. Die zit, net zoals zoveel dingen, hier niet om de hoek. We moeten naar Bagn of Hønefoss en dan ben je op z'n minst toch alweer een klein uurtje verder. Hij ging toen zelf in de badkamer klooien, maar al snel moesten de hulptroepen worden ingeroepen. Ik moest het klusje dus klaren en met tondeuse en schaar heb ik een prachtige coupe gecreëerd. Kijk maar eens naar het resultaat...... èn Olaf kon weer zo'n 200 tot 300 kronen in de zak houden.
De cursus Noors in het kafè is samen met Tineke en Richard en Riti en Jan een gezellige boel aan het worden. Onze leraar Ralf Gunnar is een enorm enthousiaste man, die het erg leuk vindt om ons een deel van de Hedøler gemeenschap te laten worden en zich daarvoor in wil zetten. Zo staan er stukjes over ons, op de internetside www.hedalen.no, bakt hij taarten, maakt jam en wil hij ons ook leren met skieën. Dat lieten we ons niet 2 keer zeggen en spraken dan ook direct af om naar de løype te gaan, even buiten Hedalen. Olaf liet het helaas afweten, omdat ie na zijn valpartijen nog een beetje onstabiel op de benen stond. Samen met Rolf Gunnar, Riti en Jan gingen på skitur. Riti stond voor het eerst sinds 30 jaar weer op de latten en Jan had er nog nooit opgestaan. We kregen instructies over vallen (en opstaan), omdraaien en houding en zo maakten we een kleine tur door het mooie besneeuwde landschap. Na afloop had Rolf Gunnar, koffie, pølse (worst) en lompe (soort pannekoek) als verrassing.
foto gemaakt door Rolf Gunnar voor Hedalen.no (ik sta achteraan)

Nog een mooi en plaatselijk nieuwtje is dat de grote rendierkudde nu aangekomen is in Vassfaret. De ruim 3000 rendieren komen 1 keer per jaar naar Vassfaret vanuit Golsfjellet. Met een beetje mazzel kunnen we dus rendieren zien als we naar Vassfaret gaan. Maar ik denk dat de kans erg klein is, omdat het gebied waar ze zich verplaatsen echt enorm groot is, maar je weet maar nooit. Dit is het nieuwsberichtje, wel in het Noors maar met mooie plaatjes: http://www.hedalen.no/OPPSLAG/2009/januar/20/index.htm

In het kafè is het nog steeds rustig, we zijn tot volgende weekend alleen zondags geopend. Twee weken terug serveerden we Lapskaus, een traditioneel Noors boeren gerecht en was binnen 2 uur alles uitverkocht en moest ik uit nood de ørret/forel uit de vriezer halen. We hebben die zondag dus erg goed gedraaid. Maar afgelopen zondag was het weer heel erg rustig. Komende woensdag is er de 1e kvinnekveld/vrouwenavond van 2009 en daarna gaat het weekend beginnen met Lang Lørdag / de Lange Zaterdag. Dan zit januari er al weer op en gaan we uitkijken naar ons volgende bezoekje, want half februari komen Erwin, Nicolien en Olivier naar Hedalen.

Laatste nieuws uit Hedalen: 24-1-2009
Vanacht is er ruim 35cm sneeuw gevallen en het sneeuwt nog volop. Er lag vanmorgen zo'n
85 cm sneeuw in totaal bij ons en op sommige plekken zelfs meer. In heel zuid-Noorwegen zijn de meeste wegen erg moeilijk berijdbaar of moet er in kolone worden gereden en sommigen zijn zelfs afgesloten. Er wordt geadviseerd om thuis te blijven. Wij blijven vandaag dus ook maar lekker bij de peis (haardkachel) thuis. De koelkast/vriezer en vooraadkast is vol dus we kunnen het wel aan. Hieronder de laatse foto en filmpje.
Olaf en Poppy maken het terras weer sneeuwvrij. Voorlopig althans, want toen ik de foto op de blog zette (15 min na foto-opname) lag er al weer een laagje van 3 cm.

Geen opmerkingen: