15-09-2009

La douce France en Norvège 2

Lang weekendje Sørlandet
Olaf en ik waren van plan om tijdens dit bezoek er even op uit te gaan met z’n vieren. We wilden met ons bezoek uit Frankrijk iets speciaals doen. En wat ga je dan met een ouwe zeerot naartoe? Juist, naar de zee. We wilden graag naar Sørlandet, de zuidkust van Noorwegen. Het is Noorwegen’s goed bewaard geheim, want de buitenlandse toeristen die in Kristiansand, Larvik of Langesund met de boot vanuit Denemarken aankomen, rijden meestal regelrecht naar de fjorden of het bergland. De Noren noemen het soms de Noorse Riviera en dat mogen ze best zo noemen, want Sørlandet is mooi, héél erg mooi en is totaal niet te vergelijken met het wilde bergland. Wij hebben al eens eerder kennisgemaakt met Sørlandet en waren toen al heel erg enthousiast. Het landschap is niet erg hoog en de kust met de vele inhammen (deze worden ook vaak fjorden genoemd) en duizenden skjær (scheren of rotseilandjes), waarvan sommige bewoond zijn. Tussen de skærgård (scherenkust) liggen kleine en grotere dorpen en stadjes met witte houten huizen.
We hadden even het weer afgewacht, maar toen de vooruitzichten goed waren, heeft Olaf via internet een huisje gereserveerd.
Vrijdag vertrokken we ’s morgens richting het zuiden, via de binnenwegroute. Via weg 35 reden we naar Kongsberg naar Notodden waar we in Heddal de grootse stavkirke van Noorwegen bezochten. Pa en Helene hadden al de stavkirke van Hedalen gezien, maar nu konden ze ook er eentje van binnen bekijken. Tja, het houtsnijwerk rond de ingangen blijft een prachtig kunststukje.



Na de kaffe en kake reden we verder Telemark binnen. De mooie fylke (provincie) met de oude boerderijen met stabbur (voorraadschuur). De weg was erg mooi, maar ook heeeeeel erg lang. Maar uiteindelijk reden we het minuscule Portør in en konden we na wat gezoek ons huisje binnen stappen. We hebben er bijna 7 uur over gedaan!!!! Na ons genesteld te hebben konden we ff Portør verkennen. Wat een waanzinnig mooi plekje is dit. Een kleine inham als haventje met wat huisjes en rorbyer (vissershutten). Ons huis voldoet aan alle eisen, al moesten pa en Helene even wennen aan de utendo, het buitentoilet. Er staan overal bramen en dat is voor onze Jack en Pop een aangename lekkernij. Het weekend werd ingeluid met een lekker aperitiefje.



Onze Noorse droom....... een rorby/hytte in Sørlandet!



Jack kijkt uit over het mooie Portør.

De volgende dag na het onbijt, reden we naar Kragerø. Het is een mooi en gezellig plaatsje aan de kust met leuke terrasjes aan het water en smalle straatjes die de heuvel op kronkelen. We maakten er een rondwandeling en uiteraard was er kaffe og kake. In de viswinkel kaapte een man net voor ons de hele krabben- en garnalenvoorraad. Dat was balen dus, maar er was nog wel gerookte makreel en gerookte blåkveite (volgens mij heilbot). Na afloop pikten we een terrasje met echte Noorse øl (bier), want het was heerlijk weer. Voordat we weer teruggingen, stapte ik met Helene de Vinmonopolet (staatsslijterij) in. Tja, dat zijn wel even andere prijzen dan in Frankrijk. Maar omdat ze vond dat de gekochte vis moest zwemmen, nam ze een betaalbare Chablis mee. ’s Avonds genoten we dus heerlijk van de makreel en heilbot met een glas Chablis.





filmpje
De dag erna reden we naar Risør. Een prachtige weg met mooie uitzichten op de Nordfjorden van Sørlandet, leidde naar Den hvite byen ved Skagerak (De witte stad aan het Skagerak). We parkeerden de auto en gingen op verkenningstocht. En al snel blijkt: Risør is een parel, welke zeker niet onderdoet voor de mooiste plaatsjes aan de Middellandse zee. Een mooie haven en hagelwitte houten huizen. Het weer speelt nu ook weer mee. We genieten van de zeelucht en vinden het alle vier helemaal top. Na een wandeling door de smalle straatjes en langs het zeewater, kregen we trek en gebruikten we een Noors-Thaise lunch op een terras met uitzicht op de haven. Daarna haalde Olaf Jack en Poppy op uit de auto en liepen we naar de vissershaven en genoten van de zon en het mooie schouwspel van de houten zeilboten van Risør.
We reden weer terug naar Portør om daar nog wat rond te kijken en was er het gebruikelijke aperitief klaar.





filmpje

Met hondenkroost op een rots in Portør.

Maandag’s zat het er helaas weer op in Sørlandet en gingen we weer terug. De lange bezienswaardige omweg lieten we nu maar voor wat het was en reden ditmaal over de E18 naar Oslo. Daar zouden we het lang weekend mee beïndigen. In Oslo gekomen was het eerst tijd voor kaffe en een broodje garnalen en daarna zouden we wat van Oslo laten zien. Langs het stadhuis welke i.v.m. de komende parlementsverkiezingen helaas was gesloten, de Karl Johansgate met het Nationaal Theater en uitzicht op het Koninklijk Paleis en de vruchteloze tocht naar minibanken die de Franse bankkaart maar niet wilde accepteren.
Hoog op het Oslose verlanglijstje van pa en Helene stond het nieuwe operagebouw. Dus konden we niet Oslo verlaten zonder een bezoekje aan dit nu al Operaen. Beiden genoten zichtbaar van dit geweldige gebouw. Olaf maakte hun ook attent op de toiletten, die volgens hem ook ff een kijkje waard zijn. We zijn nu ook weer een paar cd's rijker, want zowel Olaf als Helene kochten opera cd's. Na afloop liepen we naar de auto en zat ons lang weekend erop en reden we weer naar Hedalen.

Frans bezoek aan de Operaen!

filmpje
Jaaaa, de Osloërs kunnen niet wachten tot de sneeuw komt en daarom oefenen ze op ski's met wieltjes alvast voor de Olympische Spelen in Vancouver 2010.
Na het weekend moesten we weer aan het werk en konden pa en Helene weer wat relaxen. We hadden nog wel beloofd om een kijkje te nemen bij Ronald en Marja met hun schapen, geiten en paarden. Marja had natuurlijk weer voor lekkere kake gezorgd.

De laatste avond gingen we naar Vassfaret. Bij Nevlingen maakten we een wandeling. Ze konden nog even genieten van de Noorse natuur.

Na 14 dagen zat het erop voor pa en Helene. Het is voorbij gevlogen. Olaf moest helaas werken, dus ik moest ons bezoek naar Gardermoen brengen. Wij hebben in ieder geval erg genoten van de afgelopen 2 weken van ons Franse bezoek. Tusen takk!! Merci Beaucoup!!

Geen opmerkingen: