23-02-2011

Holmenkollen


Noren worden geboren met ski's onder hun voeten. Althans volgens een Noorse gezegde. En inderdaad lijkt het wel dat iedereen op de ski's staat zodra er sneeuw ligt hier.
De oudste afbeeldingen ter wereld van mensen op ski's, zijn gevonden in noord- en midden Noorwegen.
(Alta)
Bij Alta, Rødøy en Steinkjer zijn 4000 tot 5000 jaar petrogliefen (afbeeldingen in rotsen gekrast of gehakt) van mensen op ski's, die er op wijzen dat de Noren duizenden jaren geleden al op de lange latten stonden; al werden ze toen hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht.
De 'Bølamannen' van Steinkjer
Petroglief van Rødoy.
Daarnaast is het woord ski, afkomstig uit het oud-Noors.
In de noorse mythologie vertellen vele sagen en mythen dat de goden en helden goede skiërs waren.
Maar het bekendste verhaal speelt zich af in de donkere middeleeuwen, toen in Noorwegen een burgeroorlog afspeelde tussen de Baglerne en de Birkebeinerne. De Birkebeinerne hadden de macht in het grootste deel van Noorwegen en de Baglerne hadden delen van zuidoost- Noorwegen onder hun controle.
Toen in 1204, kort na de dood van birkebeiner koning Håkon Sverresson zijn zoon Håkon Håkonsson werd geboren, in een plaats welke onder controle van de Baglerne, wilden deze natuurlijk niet dat baby Håkon Håkonsson koning van Noorwegen zou worden en z'n leven was dus in gevaar. De Birkebeinerne wilde de baby zo snel in veiligheid brengen naar de koninklijke residentie in Nidaros (Trondheim). Rond kerstmis 1205 kwamen een aantal Birkebeiner strijders bij elkaar op een kleine boerderij bij Lillehammer. Van daar uit zouden zij met de koninklijke baby via de het Gudbrandsdal richting Nidaros vluchtten. Maar dat bleek een te groot risico en daarom werd besloten om door de bergen te gaan, naar het ander dal, Østerdalen. Omdat de weersomstandigheden door sneeuwval erg moeilijk was, werden de twee beste skiërs uitgekozen. Het waren Torvald Skevla en Skjervald Skrukka die baby Håkon Håkonsson op de armen namen en de barre tocht maakten op de ski's. De Noorse koninklijke dynastie was gered.
Hierboven de 'Birkebeinerne op de ski's over de bergen met het koningskind' geschilderd door Knut Bergslien.
Deze gebeurtenis wordt herdacht met de Birkebeinerrennet. De grootste langrenn (langlauf) wedstrijd van Noorwegen. Elk jaar wordt in maart de 54 km lange rit tussen Rena en Lillehammer gehouden. Elke deelnemer moet tijdens de rit een pak van 3,5 kg meedragen. Dit symboliseerd de baby Håkon Håkonsson, die de Birkebeinerne meedroegen. Het is naast de Zweedse Vasaløpet de grootste langrennwedstrijd ter wereld. Jaarlijks doen tussen de 15.000 en 16.000 skiërs mee.
Ook het leger in Noorwegen kent een lange skitraditie. Vanaf 1700 zijn er vaste skicompagnies in het leger. Onder de skisoldaten worden de eerste skiwedstrijden georganiseerd. Ook nu nog staan de Noren aan de top van het biathlon (langrenn en schieten).
Bij het skiën gebruikt men dan gewoon één stok. Na 1800 begint het skiën een onderdeel te worden van het vrijetijd leven. In Telemark wordt door Sondre Norheim de Telemarkstijl ontwikkeld, een sierlijke manier om van bergen af te skiën. De term 'slalom' komt van het Morgendalsdialekt slalåm. Hieruit ontstond het huidige alpine skiën. Vanuit Telemark onstond ook het schansspringen. Morgendal in Telemark wordt gezien als de bakermat van het moderne skiën. Maar de ziel van de moderne Noorse identiteit is de skischans Holmenkollbakken in Oslo. Het is 'werelds meest bekende skischans en tevens de oudste die nog steeds in gebruik is. Al vanaf 1892 wordt er gehopt vanaf Holmenkollen. In 1905 maakte Noorwegen zich los van de unie met Zweden en werd volledig onafhankelijk. De eerste officiële gebeurtenis van de toenmalige koning Haakon VII, was de wedstrijd op Holmenkollen. Sindsdien is de Holmenkollendag een nationale gebeurtenis/feestdag met duizenden toeschouwers in de nationale kleuren. In 1952 vonden hier ook de Olympische Winterspelen plaats.
Sinds het begin in 1892 is de skischans vele malen vergroot en verbouwd. Twee jaar geleden werd de vertrouwde skischans afgebroken en staat er sinds vorig jaar de prachtige nieuwe Holmenkollen skischans.
Vanaf vandaag 23 februari is Oslo en vooral Holmenkollen het centrum van de (ski)wereld. Tot 6 maart vindt de wereldkampioenschappen skiën hier plaats.
Aangezien Olaf z'n naprapat mamapermisjon (zwangerschapsverlof) heeft, is hij nu overgegaan op de acupunctuur. En laat nu die prikkerij in Oslo zijn. Eergisteren togen we naar de hoofdstad en vóórdat Olaf's naaldenavontuur begon, zagen we de voorbereidingen voor de komende spandende dagen.
Overal hing de vlag in top want Koning Harald vierde zijn verjaardag.
Bij Holmenkollen werd alles in gereedheid gebracht voor de wedstrijden. Over een paar dagen zwoegen hier de neusjes van zalm/crème de la crème/toppen av kransekaken van de skiwereld voor een medaille.
De duizelingwekkende afdaling halverwege de skischans.
Links op de foto de finish met arena voor de langrennwedstrijden.
Rechts de koninklijke loge. De koninklijke familie is altijd aanwezig tijdens de belangrijkste wedstrijden.
Over een paar dagen zit/staat hier een uitgelaten menigte.
Het is verdraaid steil.
De toren is helaas al gesloten, maar het uitzicht over Oslo en de Oslofjord is geweldig.
Na ons bezoek aan Holmenkollen reden we naar het centrum van Oslo.
Het stadhuis in de sneeuw.
Mooie plaatjes van besneeuwde boten in de bevroren Oslofjord.

Op de Universitetsplassen is men druk aan het oefenen voor de openingsceremonie. De Koninklijke Garde is altijd aanwezig bij dit soort grote evenementen. Hier worden de kopmende weken ook de medailleceremonies gehouden en vinden er diverse concerten plaats. Er zijn veel culturele activiteiten voor iedereen in de stad.
Langs de Karl Johansgate komen een aantal ijs- en sneeuwsculpturen te staan. Verschillende ijs-en sneeuwkunstenaars uit Noorwegen en buitenland werken aan de sculpturen. Met de motorkettingzaag worden de ijsblokken kleiner gezaagd. De rest gaat met hand.
Het thema van alle sculpturen zijn de schilderwerken van Edvard Munch. Noorwegens bekendste schilder.
Hier wordt Andy Warhol's versie van de 'Madonna' van Munch in ijs omvat.
Hieronder sneeuwpilaren waarin Munch's 'De Schreeuw' herkenbaar is.
Olaf bij één van de sculpturen op de Karl Johansgate.
Hier een sculptuur naar Munch's schilderij 'Avond op Karl Johans'
Op weg naar het Slottet (koninklijk paleis) staat ook nog een sculptuur.
Op verjaarsbezoek bij de koning en koningin zit er helaas niet in.
Via het Slottsparken lopen we naar de kliniek waar Olaf z'n prikkerij zal ondergaan. Volgende week moet hij nog een keer. Dan zijn de kampioenschappen in volle gang en hopelijk heeft Noorwegen al een gouden plak. Dus wordt vervolgd.............

11-02-2011

Toch weer winter........

Iets meer dan een week geleden, was het 's zondags weer een bijna lentedag. Een goede reden om die middag lekker in het zonnetje te zitten. Schapenvellen op 't bankje en genieten maar............ Ja, daar zitten de meeste natuurlijk van op te kijken in 't Kikkerlandje, dat wij in Noorwegen op 6 februari al buiten zitten! Hahahaha... Ook de beide viervoeters vonden het ook helemaal supert.




Het fraaie weer nodigt uit om er weer op uit te trekken, en zo gingen we på tur via Øvrebyen naar de Pilgrimsvegen. In Noorwegen zijn veel van deze pelgrimsroutes. De route door de Valdres sluit aan op de hoofdroutes van Bergen en Oslo naar Nidaros ofwel Trondheim. Hier ligt onder de Nidarosdom het graf van St. Olav en was veruit de belangrijkste bedevaartsplaats van heel Scandinavië. Dat een pelgrimsweg ook door Hedalen loopt, heeft te maken dat Hedalen vroeger ook een belangrijke bedevaartsplaats was. In de stavkirke werd de Madonna van Hedalen vereert. In de stavkirke staat nog steeds het uit ca. 1250 stammende beeld.
Ook nu nog zijn de Noorse pelgrimsroutes erg populair. Steeds meer mensen lopen de verschillende routes door de vaak prachtige landschappen. In de winter zijn de vegen en paden natuurlijk wat minder of helemaal niet begaanbaar. Hier in Hedalen wordt een gedeelte gebruikt voor het skiën.
Omdat het hier kouder is dan bij ons in 't dal, krijgen de honden hun Parijse jasjes aan. En blij dat ze waren............niet dus.

Jack in de ,,aanval" op Poppy.



Een met mossen begroeide spar.


En in de namiddag weer zo'n prachtig gekleurde hemel.



Maar het moest er toch eens van komen. Na de ongebruikelijke milde weken in januari en februari zijn de temperaturen weer flink onder nul gezakt en valt er weer een flinke partij sneeuw. En zo zitten we in een witte winterwereld.


De verse sneeuw nodigt uit om eindelijk eens op de lange latten te gaan. De skiløyper zijn geprepareerd en afgelopen zondag besloten we om een lange skitur te maken bij Reset richting Muggedalen. Het beloofde een mooie dag te worden met een zonnetje, strakblauwe hemel en ca. -15 graden. De rugzakken mee met de thermos koffie, broodjes, fles water enz. en zo gingen begonnen we onze skitur. In het begin weer even onwennig, maar later gleden we door de sneeuw alsof we Petter Northug (meest populaire skiër hier op dit moment) waren.
Nou ja...overdrijven is ook een vak.
Eindelijk weer op de lange latten.

Even poseren tijdens de pause.
Even pause met een bammetje en koffie.
Mooie uitzichten onderweg.

Olaf zwetend in actie.

Na drie en een half uur skiën keerden we weer naar huis. De volgende dag voelden we onze spieren goed.
De komende weken staat Noorwegen weer volop in de belangstelling, want van 24 februari tot 6 maart wordt in Oslo de Wereldkampioenschappen Skiën gehouden, op en bij de nieuwe en supermoderne skischans Holmenkollen.
In Nederland zal er hoogstwaarschijnlijk weinig over te zien zijn, maar hier is het hot news. Zie hier de link. http://www.oslo2011.no/en/ (op de link klikken)
En hier het introfilmpje van Oslo 2011 http://www.youtube.com/watch?v=_jy01yix5P8&feature=player_detailpage (op de link klikken)