11-02-2011

Toch weer winter........

Iets meer dan een week geleden, was het 's zondags weer een bijna lentedag. Een goede reden om die middag lekker in het zonnetje te zitten. Schapenvellen op 't bankje en genieten maar............ Ja, daar zitten de meeste natuurlijk van op te kijken in 't Kikkerlandje, dat wij in Noorwegen op 6 februari al buiten zitten! Hahahaha... Ook de beide viervoeters vonden het ook helemaal supert.




Het fraaie weer nodigt uit om er weer op uit te trekken, en zo gingen we på tur via Øvrebyen naar de Pilgrimsvegen. In Noorwegen zijn veel van deze pelgrimsroutes. De route door de Valdres sluit aan op de hoofdroutes van Bergen en Oslo naar Nidaros ofwel Trondheim. Hier ligt onder de Nidarosdom het graf van St. Olav en was veruit de belangrijkste bedevaartsplaats van heel Scandinavië. Dat een pelgrimsweg ook door Hedalen loopt, heeft te maken dat Hedalen vroeger ook een belangrijke bedevaartsplaats was. In de stavkirke werd de Madonna van Hedalen vereert. In de stavkirke staat nog steeds het uit ca. 1250 stammende beeld.
Ook nu nog zijn de Noorse pelgrimsroutes erg populair. Steeds meer mensen lopen de verschillende routes door de vaak prachtige landschappen. In de winter zijn de vegen en paden natuurlijk wat minder of helemaal niet begaanbaar. Hier in Hedalen wordt een gedeelte gebruikt voor het skiën.
Omdat het hier kouder is dan bij ons in 't dal, krijgen de honden hun Parijse jasjes aan. En blij dat ze waren............niet dus.

Jack in de ,,aanval" op Poppy.



Een met mossen begroeide spar.


En in de namiddag weer zo'n prachtig gekleurde hemel.



Maar het moest er toch eens van komen. Na de ongebruikelijke milde weken in januari en februari zijn de temperaturen weer flink onder nul gezakt en valt er weer een flinke partij sneeuw. En zo zitten we in een witte winterwereld.


De verse sneeuw nodigt uit om eindelijk eens op de lange latten te gaan. De skiløyper zijn geprepareerd en afgelopen zondag besloten we om een lange skitur te maken bij Reset richting Muggedalen. Het beloofde een mooie dag te worden met een zonnetje, strakblauwe hemel en ca. -15 graden. De rugzakken mee met de thermos koffie, broodjes, fles water enz. en zo gingen begonnen we onze skitur. In het begin weer even onwennig, maar later gleden we door de sneeuw alsof we Petter Northug (meest populaire skiër hier op dit moment) waren.
Nou ja...overdrijven is ook een vak.
Eindelijk weer op de lange latten.

Even poseren tijdens de pause.
Even pause met een bammetje en koffie.
Mooie uitzichten onderweg.

Olaf zwetend in actie.

Na drie en een half uur skiën keerden we weer naar huis. De volgende dag voelden we onze spieren goed.
De komende weken staat Noorwegen weer volop in de belangstelling, want van 24 februari tot 6 maart wordt in Oslo de Wereldkampioenschappen Skiën gehouden, op en bij de nieuwe en supermoderne skischans Holmenkollen.
In Nederland zal er hoogstwaarschijnlijk weinig over te zien zijn, maar hier is het hot news. Zie hier de link. http://www.oslo2011.no/en/ (op de link klikken)
En hier het introfilmpje van Oslo 2011 http://www.youtube.com/watch?v=_jy01yix5P8&feature=player_detailpage (op de link klikken)

1 opmerking:

Fiona Zondervan, Beeldhouwer zei

Op die lange latten wil ik ook wel proberen!
Ben al aan het fitnessen.
Nog even!

Liefs Fiona