10-03-2011

Goud, Le Marseillaise en stroopwafels in Oslo

Het leven van alledag is weer begonnen. Bijna twee weken lang stond Noorwegen in het teken van van de wereldkampioenschappen ski in de hoofdstad. De tv, radio, de kranten en magazines waren voor 90% gevuld met VM2011. En wat hebben we genoten. Men beloofde een volksfeest en een wáár volksfeest werd het inderdaad. Het was een mooi staaltje van Noors nationaalromantiek. Duizenden bezoekers en toeschouwers, veel vlaggen, noorse truien, sneeuw, skiën bij het ,,nationaal monument" de Holmenkollen Skischans én in Oslo centrum. Het volksfeest werd met de dag groter omdat er steeds meer medailles werden behaald. Na Northug's overwinning op de 50km was de stand 8 goud, 6 zilver en 6 brons. Met de 20 medailles staat Noorwegen aan de top en laat de skiwereld zien dat het land nog steeds soeverein is op de ski's.
Wij togen verleden week weer naar de hoofstad. Na de prikkerijbehandeling van Olaf doken we het feestelijke centrum in. Om ons heen hoorden we allerlei verschillende talen van het VMpubliek en op de Karl Johan's gate leek het wel een grote kerstmarkt, maar dan zonder kerstprullaria.
Groot was onze verrassing toen we tussen de stalletjes met huisvlijt, Noorse hapjes, truien, vm shirts en mutsen e.d. een heuse kraam met Hollandse stroopwafels zagen staan.
Een (in Zweden wonende) Nederlander verkocht de zelfgemaakte stroopwafels. En maakte zelfs de grote verse stroopwafels voor 20 kr. per stuk. Oh, de lucht al.........En even later smulden we van zo'n heerlijke grote stroopwafels.
De ijs- en sneeuwskulpturen, waar verschillende schilderijen van Edvard Munch werden uitgebeeld, waren ook af en werden bewonderd door de vele bezoekers.
Helaas was het nu net één van de 2 dagen, dat Noorwegen géén gouden plak behaalde. Maar wel zilver en brons. De medailleceremonieën vonden plaats op de Universitetsplassen, waar zich duizenden mensen hadden verzameld.

Na een konsert van de jodeljongens Polka Bjørn & Kleine Heine en een spectaculair optreden van zangers en dansers van de Queen musical 'We will rock you' begon de medailleseremonie.
Charlotte Kalla en Ida Ingemarsdotter zijn de Zweedse gouden medaillewinnaars op 't Langrennsprint Klassiek voor vrouwenteams. De Noorse dames Falla en Jacobsen krijgen de bronzen plak.
Devon Kershaw en Alex Harvey springen hoog in de lucht met hun gouden medaille voor de Langrennsprint Klassiek voor herenteams. Voor Noorwegen krijgen Ola Viga Hattestad en Petter Northug hun zilveren plak. Maar na het Zweedse- en Canadese volkslied, klonk óók de Marseillaise door de Karl Johan en de Universitetsplassen. De Fransman Jason Lamy Chappius won de enige Franse gouden medaille van het VM, tijdens het combi schansspringen/langrenn 10 km.
De sfeer tijdens de goed georganiseerde wereldkampioenschappen was geweldig en deed, volgens veel mensen, terugdenken aan de fantastische Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994. Na afloop werd er al gespeculeerd voor een toekomstige Noorse kandidatuur voor de winterspelen.

Hieronder een paar indrukken van de VM Oslo 2011.



De springers hebben als zij springen van de Holmenkollen Skischans een fantastisch uitzicht over Oslo en de Oslofjord.
De Noorse koninklijke familie zijn sportfanaten en waren elke dag aanwezig om de sporters aan te moedigen.

De Gulljentene (gouden meiden) Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira en Marit Bjørgen met goud op de 4x5km langrenn klassiek/vrij.
De Gullguttene (gouden jongens) Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen en Petter Northug wonnen goud op de 4x10km langrenn klassiek/vrij.
VM Dronningen (de VM koningin) Marit Bjørgen. De meest succesvolle skiester aller tijden haalde maar liefst 4 gouden medailles (3 individueel en 1 met de estafette) en 1 zilvermedaille
De VM Oslo 2011 maskottes Fnugg og Ull.

Geen opmerkingen: