15-04-2011

Blåveis = Lente!!

Na het bezoek van Fiona is de lente als een sneltreinvaart in Noorwegen gekomen. Een enkele keer deed/doet koning winter nog een poging. Zoals toen ik ruim een week geleden naar Lillehammer moest voor een sollicitatiegesprek. De hele week was het prachtig weer, maar net die dag was het druilerig. Na het goed verlopen gesprek, maakte ik nog even een rondje Lillehammer. Jammer dat 't slecht weer was.
Het Lillehammer KunstMuseum


Op veel plekken in Lillehammer zijn nog veel herrinneringen aan, Olympische Winterspelen 1994, zoals bijv. de putdeksels.
Lillehammer is bekend om de vele café's, en restaurantjes.

In 1994 werd hier de openings- en sluitingsceremonie gehouden : de Lysgårdsbakkene skischansen.
Hier brande de Olympische vlam met een prachtig uitzicht op Lillehammer en het Mjøsameer. Het grootste meer van Noorwegen.

De ingang van de atleten.
En op terugweg reed ik door de sneeuw. Dat was overigens wel op zo'n 800 meter hoogte.

Maar de dagen daarna was de lente weer terug. En het is vroege lente voor Noorse begrippen. Hedalen is al voor het grootste gedeelte sneeuwvrij en in Kongsberg werd een paar dagen geleden 20 graden gemeten. Een nieuw rekord voor deze tijd van 't jaar. Vorige week heb ik de tuin klaargemaakt voor 't nieuwe groei-en bloeiseizoen. De ridderspoor, akelei, komen al boven de grond en de eerste krokussen staat nu te bloeien.
Hedaler bloemenweelde 15 april......


Vorige week gingen we på tur richting Fledda en langs de kant zagen we de blåveis staan. De Noorse lentebode.
Overal stromen weer talloze watervalletjes van smeltwater. Bij het mooie uitzicht was er even een rustpuntje.



Het is nu paasvakantie in 't land. Veel Noren zijn van 't weekend al vertrokken naar hun hytte en de rest gaat woensdag naar hun vakantieparadijsje. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de beide paasdagen zijn hier officiële vrije dagen, dus men trekt er massaal op uit.
Wij blijven thuis, maar we krijgen wel bezoek. Moeders komt weer eens langs en hopelijk blijft het mooi lenteweer.
Hieronder nog een paar fotootjes van m'n wandeling met 't hondekroost langs de Hedalselva.


En weer een paar mooie plaatjes van de wandeling, vandaag, naar Bogen in Vassfaret. Hier ligt nog hier en daar wat sneeuw, zeker als je wat hoger komt.





Onze Jack houd niet van poseren. Soms moet 'ie even gedwongen worden......zie hier dan het resultaat.



Geen opmerkingen: