21-09-2011

Een herfst met weinig herfstkleuren..........

Op veel plaatsen in oost- en zuid-Noorwegen is het, net zoals in Nederland, èèn van de natste zomers geweest sinds mensenheugenis. Regelmatig kwamen er nieuwsberichten over stortregens, overstromingen, versperde wegen i.v.m. aardverschuivingen of steenlawines en evakueringen van de bevolking van een aantal dorpen en gehuchten. En ook Oslo kreeg z'n portie nattigheid. Zo ben ik al een paar keer door ca. 30-40 cm water gefietst omdat de rioolafwatering in de straten het niet aankonden en heeft m'n kelderbox al twee keer blank gestaan. Met alle gevolgen vandien. Ook in Hedalen is het natuurlijk flink nat en onze kelder is nu heel erg vochtig. Het natte weer heeft tot gevolg dat veel bomen, vooral de berken, hun blad al hebben laten vallen zonder de prachtige gele kleuren die we normaal in de herfst gewend zijn te zien. Ook in de bergen is weinig herfstkleur te bekennen. Veel struiken zitten al zonder blad. Bijna drie weken eerder dan normaal. Het is erg jammer, want de herfst vind ik 't mooiste seizoen hier in Norge. De kleuren, de lucht van de bossen, het mos en de enorme hoeveelheid paddestoelen is erg intens in de herfst en op een mooie herfstdag ga ik het liefste på tur door de bossen en bergen. Afgelopen weekend hadden we gedeeltelijk geluk, want die vrijdag en zaterdag was het mooi herfstweer, dus konden de bergwandelschoen weer aan.

De rivier tussen Hedalen en Nes i Ådal.




De schapen van Hedalen kunnen nog even grazen voor ze naar binnen gaan voor de winter.

Helaas weinig herfstkleuren in Hedalen

 De kongeveien, aan de andere kant van de Hedalselva.

 De bekende molen vanaf de andere kant.


 Mooi houtmuurtje met hout voor de komende lange winter.


 De nu al kale berken.


Slechts hier en daar zijn herfstkleuren te zien.

 De laatste bloemenweelde van de tuin.

 Ook dit jaar weinig appels, al zijn ze wel een stuk groter dan vorig jaar.

 Eindelijk is de stokroos gaan bloeien. De zaadjes zijn vorig jaar gezaaid en zijn nog afkomstig van de stokrozen die bij m'n oude werk in Amsterdam-Noord stonden.
Zaterdag gingen we met z'n vieren naar Vassfaret. Ook hier weinig herfstkleur te bekennen.

 Poppy ziet een eekhorn en houdt 't diertje nauwlettend in de gaten.


 Van het wandelen, spelen, rennen en speurneuzen krijg je dorst......


 Wel zijn er mooie paddestoelen te vinden.
De zondag was het weer èèn en al ellende met 't weer. Het komt de hele dag met bakken uit de hemel. En wèèr sneuvelden er regenrekords...............
Nog even werken en dan gaan we op vakantie en misschien ligt er als we terugkomen al de eerste sneeuw. Maar dat zien we dan wel weer................Eerst een paar daagjes Nederland om Abraham te zien en om daarna verder te rijden naar Frankrijk.

Geen opmerkingen: