03-03-2009

Vinterferie / wintervakantie

Nadat Nicoline, Erwin en Olivier weer naar Nederland waren vertrokken, begon voor ons de Vinterferie. Althans voor deze regio, want Sør-Norge/Oslo heeft het er dan al op zitten. Het kafé was elke dag open van 11.00 tot 15.00 voor kaffe og kake en lunsj. Het liep niet echt storm, maar er waren een paar topmomenten, die overigens helemaal niet met de vinterferie te maken hadden. Eerst hadden we woensdag 25-2 een vol kafé met de Hedøler dames. We hadden Mohammed en Lida van Fjellbygda Beito uitgenodigd voor een kaasdemo van de Beito-ost. Ik had voor die avond een klein gerechtje, bestaande uit Quiche Lorraine met salade gemaakt. Om was het kafé vol met kwebbelende dames en zat de stemming er al goed in. Mohammed en Lida hielden een praatje over de verschillende kazen en hoe deze gemaakt en bewaard worden. Daarna kon het proeven beginnen.


De kazen vielen bijzonder in de smaak. En de kaasjes gingen daarna dan ook grif over de toonbank. Martha van onze buur(t)super Joker, heeft dan ook besloten om de Beito-ost in haar winkel te verkopen. Kortom een zeer geslaagde avond met leuke verdiensten voor zowel ons, als
Mohammed en Lida. Ze sliepen die avond met de kinderen bij ons thuis, omdat ze morgen verder naar het zuiden moesten rijden voor een volgende demo.
De dag erna was de grote jaarsvergadering van de bygdeutvalg (dorpsraad/commissie). De opkomst was redelijk, zo'n 25 stuks. Jan Warberg (ondanks de naam is ie hartstikke Noors), de voorzitter, had zijn antieke harmonium meegenomen, zodat er ook nog enige muzikale intermezzo's waren. Ik had hem ervoor al gevraagd of het mogelijk was om in dit clubje te komen. Goed voor m' n Noors, de integratie en het lijkt mij erg interessant. Op de avond was het ook de bedoeling dat alle Nederlanders in Hedalen een presentatie hielden. En nog voor de opening kwamen de culturele verschillen al aan het licht. Wij, als Nederlanders, gaan eerst (uitgebreid) koffie drinken vóór een vergadering begint en zo ook deze vergadering. We voelden de blikken van de Noren al, want in Noorwegen is er pas koffie mét taart aan het eind van een vergadering. De vergadering begon met de gebruikelijke notulen, en daarna de verkiezing van de nieuwe bestuursleden. Jan noemde mij op als kandidaat bestuurslid en werd daarna met applaus gekozen. Ik ben dus vanaf nu bestuurslid van de Hedøler dorpsraad/commissie. Ronald is tot reservebestuurslid gekozen. Na een betoog van Rigmor over de Natur og Kulturstig, een natuur- en cultuurpad, melde Ronald zich aan als hulp en nu gaat Olaf ook meehelpen met de organisatie en realisering hiervan. Na de samenzang was er dus koffie met taart en bleven nog flink wat mensen koselig (gezellig) napraten.



De dagen erna verliepen wat rustig. Het weer was verrassend zacht en hebben zelfs 's middags thuis koffie op het terras gedronken in een stralend zonnetje. Komende dagen gaan we ons voorbereiden op onze vakantie naar Nederland. Ook daar hebben we natuurlijk veel zin in.

1 opmerking:

Joan zei

Nou, nou, zoveel dames bij jullie, wat zal dat een gekakel gegeven hebben.
En, gefeliciteerd met je benoeming tot bestuurslid van de dorpsraad, je kans om eens wat orde op zaken te stellen!
Leuk dat jullie even in Holland kunnen zijn maar ik hoop echt dat je weer heeeeeeeeeeeel snel naar NO terug wilt. Groet, Joan