02-04-2010

Påsketid / Paastijd

De kerst hebben we voor ons gevoel net achter de rug en nu staat er een vrolijke langoor met een mandje met gekleurde eieren, luisterend naar de naam 'Paashaas' voor de deur. Dat betekend weer een høytidsarrangement (hoogtijdsevenement) voor de Noren en ook voor ons. Ik mocht de ,,grote uitocht" meemaken want men gaat massaal op vakantie. Als ik van werk naar huis reed, kwam ik elke dag een lange sliert auto's met ski's of skiboksen op het dak tegen. Met Pasen gaat bijna iedereen naar de hytte. Men hoeft maar een paar dagen extra op te nemen, want hier zijn Skærtorsdag (Witte Donderdag) en Langfredag (Goede Vrijdag) en 2. Påskedag (2e Paasdag) officiële vrije dagen. De paastijd is hier hoogseizoen en ik hoorde laatst op de radio dat op sommige plaatsen tijdens deze periode maar liefst 80% van de jaarlijkse omzet wordt gedraaid. Dus de paashaas is big bussines in Noorwegen. Olaf mocht het ook aan den lijve meemaken, want in Hedalens nærbutikken was het afgelopen week een topdrukte en afgepeigerd kwam 'ie 's avonds thuis. Op de Hedalsfjellene is nu het dus een drukte van belang met al het hyttefolk. Maar jullie begrijpen, wij hebben geen vakantie. Op Skærtorsdag hebben we gewoon gewerkt, Alleen Langfredag waren we vrij en natuurlijk zijn we beide Paasdagen vrij.


Het lentegevoel van 2 weken terug is volledig weggesneeuwd. De winkel van het tuincentrum is sinds een week open en staat vol met påskeliljer (narcissen), tulipaner (tulpen), primula's en andere lenteplanten en-bloemen.

Maar met het huidige weer komen mensen niet echt in de lentestemming. Het vele natte sneeuw, maakt dat het op sommige plaatsen een vreselijke blubberbende van. Natuurlijk hebben wij het geluk dat dit nu ook nét voor ons huis het geval is. Armoede troef dus.


We hopen eigenlijk dat het na Pasen beter wordt, want we moeten nogal wat tuinwerk verrichten. Zo moeten de appelbomen worden gesnoeid en willen we een groentetuin aanleggen. Maar ja..... dan moet natuurlijk eerst alle sneeuw weg. We hebben al wat voorbereidingen getroffen en hebben afrikaantjes, astilbe's, lobelia's en groene kool gezaaid. En bijna alles komt al op.



Maar eerst gaan we Pasen vieren. De lamsbout ligt al te wachten tot 'ie de oven in kan gaan en een mooi flesje Medoc staat op z'n plaats om op temperatuur te komen.

Wij wensen jullie een
Vrolijk Pasen!


Vi ønsker dere en
Riktig God Påske!




Geen opmerkingen: