08-04-2010

Ons Pasen / Påske vår

Zoals is al eerder schreef, moesten wij werken terwijl 95% van de Noren lekker in hun hytte vakantie paasvakantie vierde. De paasdagen zelf hadden we wel vrij en we hadden een relaxte paas in onze gedachte. De weersverwachtinge. zagen er erg ongunstig uit, dus we bleven lekker thuis of zoals ze het hier noemen: hjemmepåske. Goede vrijdag sneeuwde het nog bijna de hele dag, maar................ook de Noorse weervoorspellers zitten er wel eens naast. En dat was voor deze keer flink mazzel hebben. Tijdens de brunch op eerste Paasdag scheen er zowaar een mager zonnetje op de tafel. De geverfde eieren en de paastaart smaakten daardoor nog lekkerder. Ik had een dozijn potten met narcissen en een bos tulpen meegenomen van m'n werk en Olaf kwam ook nog eens met een bos tulpen aanzetten, dus de woonkamer was fleurig in paasstemming.

Door het onverwachte weer besloten we toch på tur te gaan. Nu zijn veel paden nog onbegaanbaar, dus werd het een makkelijke, maar lange wandeling langs de Hedalselva die al aardig begint te stromen.

De kleine sneeuwtrol is ook weer helemaal happy, want door de smeltende sneeuw komen de takken weer te voorschijn en dat is weer dikke pret natuurlijk.

Op de Hedalsengene zagen hoe de zon de toppen van de bergen bescheen.



Na zo'n wandeling krijg je best wel trek en wat past er beter bij een Noors paasfeest, dan een flinke lamsbout van 3,5 kg.

Na 3 uur kunnen we eindelijk genieten. En wat smaakt een glas Côte de Blaye er verukkelijk bij.

Voldaan zitten we 's avonds op de bank, met 2 uitgbluste hondekinderen, tv te kijken naar de traditionele påskekrim (paasdetective).
Tweede Paasdag is helemaal knall. Blauwe hemel, slechts een paar wolkjes en volop zon. Jammer dat er nog sneeuw om het huis ligt anders hadden we het tuinmeubelen neergezet.
Het werd actieve dag. Olaf ging olie ruimen, want wij hebben twee heel aardige mede-landgenoten in 't dørp, wij noemen hen Arjen en Ageet, die 2 dagen ervoor 's avonds even advies en hulp van Olaf nodig hadden. Ageet had met haar bolide in een kuil gereden en die maakte een vreemd geluid. De volgende dag zagen we dat er overal olie lag bij de oprit. Samen met de smeltende sneeuw en de modder was het een nog grotere bende geworden dan het al was. Ook liepen onze viervoeters gezellig door de olieplassen. Dus: dankjewel Ageet en Arjen!!!! We zullen wel eens een keer even wraak nemen hahaha.
Olaf is dus druk doende geweest om die troep op te ruimen, maar helaas blijft het een blubberig zootje.
Ikzelf heb op deze zonnige paasdag de zaag ter hand genomen en alle appelbomen gesnoeid. De bomen zijn jarenlang niet gesnoeid, waardoor er veel heel kleine appeltjes aan kwamen. Dus tijd voor een drastische snoei. De takken laten we even liggen voor wat beschutting voor de gevederde vriendjes, want het is wel flink kaal geworden hoor.

Zo zijn we tijdens onze vrije paasdagen toch aardig productief geweest. Nu maar hopen dat de echte lente doorzet.

Geen opmerkingen: