18-04-2010

Lente en de vulkaan / Våren og vulkanen

Soms wordt de ,,oppermachtige" mens met beide benen op de aarde teruggezet. Dan blijkt dat de mens ook maar een onmachtig kreatuur is op deze aardkloot. Ik heb het natuurlijk over het geval Eyjafjallajökulen ofwel de inmiddels beroemde IJslandse vulkaan. De vulkaan laat ons zien dat wij, ondanks al onze kennis en moderne technologie, nog steeds machteloos staan tegenover de grillen van moeder natuur. Het grootste gedeelte van Europa is al een paar dagen ontregeld en laat ons zien dat wij nog erg kwetsbaar zijn.
Dankzij de vulkaan is de kans bijzonder groot dat wij ons lang van tevoren reisje naar Parijs, net zoals de aswolk, voorbij zal waaien. Gardermoen en Charles de Gaulle zijn dicht en KLM zal voorlopig nog niet echt vliegen. Dat is balen......flink balen! Wij zouden met Freddy en René een weekendje naar de Lichtstad gaan. Maar de vooruitzichten voorspellen niet veel positiefs en gaan we er dus ernstig mee rekening houden dat we volgend weekend gewoon langs de rv. 243 zullen lopen i.p.v. de Champs Elyssees. Tja.....hva kan vi gjøre ofwel wat kunnen we eraan doen? Niets.....aleen balen dus.
OK even wat positiefs nu. Het is LENTE!!! Lente in Hedalen. We hebben de afgelopen anderhalve week heerlijk weer gehad en vanmorgen zagen we de eerste bloem in onze tuin: de krokus.
Gisteren was het, ondanks een koude bries, ook al zo'n lentefeest, want toen zag ik tijdens de zaterdagwandeling met Jack en Poppy de eerste Blåveis, de Noorse lentebode.

Vorige week was het helemaal knallweer en Daarom besloten Olaf en ik om de lente te vieren in een volledig sneeuwloos Oslo. Maar wij waren niet de enige.......
Op Akerbrygge heerste echt een vakantiestemming en een terrasje pikken was bijna onmogelijk of je moest in de rij staan. Het was nu ook voor het eerst dat we Tjuvholmen konden bekijken. Tjuvholmen en Akerbrygge zijn projecten waar Amsterdam zelfs jaloers op zou zijn. Grote terrassen en wandelpromenade langs de haven, loungeboten, winkelgallerijen en talloze restaurants met uitzicht op de Oslofjord en het Akershusfestning.
Maar zoals gezegd alle terassen zaten vol, maar langs het water is overal plaats om te zitten. En dat deden we dan ook, tezamen met vele andere lenteaanbidders. Aan het eind van de middag genoten we van een utepils (buitenbiertje) en een hapje op het terras van Café Skansen. Omdat het 's avonds toch wel afkoelde, besloten we onze lenteviering in Oslo af te sluiten in de badstue ofwel de zweterette (sauna).
De volgende dag bleven we wat dichter bij huis en reden met de doggies naar Nes i Ådal om een wandeling te maken langs Sperillen, het lange meer bij ons in de buurt.
Net zoals in Hedalen ligt er nog flink wat sneeuw, maar het zonnetje was weer super bezig om die sneeuw te laten smelten. Want eerlijk gezegd, zijn we de sneeuw nu meer dan zat. Vanaf 3 oktober vorig jaar ziet onze wereld er grotendeels wit uit en daarom zijn we hard toe aan wat kleur. En Noorwegen wordt vanaf nu elke dag weer wat kleurrijker.
Maar soms geeft koning winter zich nog niet gewonnen. Vanmiddag werden we achtervolgd tijdens een wandeling bij de Begnaelva, door een wolk, nee niet de bekende aswolk........ maar een sneeuwwolk. Gelukkig bleef het bij wat kleine sneeuwvlokjes en was de lentezon sterker dan de nagrillen van koning winter.

Geen opmerkingen: