26-10-2008

Fiona in Hedalen

Na de afgelopen periode alleen maar bezig te zijn geweest met het kafé en de vele zaken er omheen, was het voor ons een leuke afwisseling dat we bezoek kregen van Fiona. Al was het maar voor een paar dagen; we keken er naar uit. Dinsdag begon het met een bezoekje aan Oslo. We hadden om 16:00 afgesproken bij de Bed & Breakfast waar zij een nachtje verbleef, omdat ze Oslo een beetje wilde verkennen. Olaf wilde ook nog een beetje Oslo proeven én naar Ikea, dus gingen we redelijk vroeg op pad. Eerst dus naar Ikea, om toch nog meer kronen uit te geven (voor het kafé) dan we hadden gepland. Daarna de auto bij Akerbrygge in de parkeergarage gezet en aan de wandel gegaan. Akerbrygge kennen we al, maar het blijft een erg leuk gedeelte van de stad. Het is een nieuwe woon, werk, winkelwijk een beetje te vergelijken met de London Docklands.
Oude fabriekspanden omgetoverd in appartementen, horeca, kantoren en winkels. Vooral langs de haven vindt ik het super.
Terrassen (nu met terrasverwarming) langs het water met visserboten, jachten en veerbootjes én uitzicht op Akershusfestning, de oude burcht.
Altijd leuk om hier te flaneren, te shoppen en een terrasje te pakken (al moet je wel de nodige kroner betalen voor een consumptie). Maar eigenlijk kwamen we om de gloednieuwe Operaen te zien. En bij het zien van het in april geopende operagebouw worden we erg enthousiast. Het is werkelijk een prachtig staaltje van moderne architektuur. Het hagelwitte marmeren gebouw rijst als een ijsrots uit het water van de Bjørvika haven. Het is die dag mooi weer en de zon en de blauwe hemel laten de Operaen blinken. Het is in korte tijd een bezienswaardige attractie geworden en dat merken we, want we zijn niet de enigen en er wordt net een busvol toeristen losgelaten. Je kan het gebouw ,,beklimmen" en dan heb je een mooi uitzicht op het centrum van Oslo, de Oslofjord en omgeving. De omgeving van Operaen is een megaproject. Ook dit is een voormalig havenindustrie gebied en er wordt druk gewerkt aan dit toekomstige centrumdeel van de stad.


We vinden Operaen prachtig en nemen natuurlijk ook even een kijkje binnen. In de open en lichte foyer valt de enorme wand op van hout op. Alles is prachtig vorm gegeven. Zelfs de toiletten zijn een bezichtiging waard. Nog nooit zulke waanzinnig mooie toiletten gezien! Helaas kunnen we niet in de grote zaal, maar we gaan zeker is een voorstelling bekijken. Als je een beeld wil krijgen van Operaen kijk dan op de website http://www.operaen.no/ In (noorse) index naast de foto zie je rechtsonderaan /film fra Operahuset, klik hierop en klik dan op play.
Na de opera liepen we via Oslo Sentralstasjonen, dat over een paar jaar ook een hele metamorfose heeft ondergaan naar straat van Oslo: de Karl Johansgate. Eerst een grote winkelstraat, maar verder naar het parlementsgebouw tot Slottet (Koninklijk Paleis) wordt het zo'n beetje de Champs Elysées van Oslo, met chique hotels, boutiques en warenhuizen

Het loopt tegen vieren als we nog ff een snackje willen eten. Krijgen we een bak noedels met bedorven kip. Gelukkig proefden we het met de eerste hap al, dus brachten we die troep terug en kregen met excuses onze geld terug. Het werd tijd om Fiona op te halen en toen maakten we kennis met de Oslo versie van de file 'Køen' (spreek uit als keu-en). Ok, niet zoals wij die tegenwoordig in héél Nederland kennen, maar toch.... Fiona's B&B is in een leuk gedeelte van Oslo met grote houten huizen en het was erg leuk om haar weer te zien. Het was al donker toen we in Hedalen aankwamen en Fiona mocht als eerste de gjesterom in gebruik nemen.
De dagen daarna gingen we natuurlijk naar het kafé en liet Olaf, Fiona de naaste omgeving een beetje zien d.m.v. het uitlaten van Jack en Poppy, die het natuurlijk helemaal fantastisch vonden. Ook gingen we een tochtje maken richting de bergen. Zo hoopten we Fiona een beetje sneeuw te laten zien want hier is op de omringende bergen weinig sneeuw meer over. Het was die dag koud én nat. Maar we konden haar gelukkig toch een paar mooie plekjes laten zien. We maakten een stop bij de Lomen stavkirke, waar natuurlijk de paarden extra de aandacht trok van Fiona.





we rijden verder tot Vang en hadden hier onze friluftlunsj omdat er niets in de buurt was waar we ff konden zitten, eten en drinken. Wel kon Fiona kennismaken met een paar Noorse specialiteiten: brunost en reinsdyrpølse (bruine zoetige geitenkaas en rendierworst).

Na de friluftlunsj gingen we verder. De omgeving is prachtig en er ligt wat sneeuw op de bergen, maar niet overdreven veel. Wel kunnen we weer mooie plaatjes schieten. Bij de stavkirke van Øye gingen we weer terug. Maar er kwam wel een grote verrassing voor ons op de terugweg...


Tussen Øye en Vang zag Fiona plotseling 2 elanden in een open stuk langs het bos. Bijna 2 maanden in Norge en nog geen, hert, ree laat staan eland gezien en Fiona komt ff langs en ja hoor elanden langs de kant van de weg. Vlug gestopt om deze Skoges Kongen (koning van het bos) te zien. Het zijn geweldig grote en mooie beesten. Het was een vrouwtjeseland met een ouder jong. Ze observeerden ons en net toen Fiona met het fototoestel een foto wilde maken liepen ze weg het bos in. Op de foto is weglopende eland niet echt scherp, maar toch duidelijk te zien. We zijn er een beetje opgewonden van.
De dag dat Fiona weer vertrok, lieten we haar nog even ,,onze" eigen stavkirke van Hedalen zien.


Ik moest daarna weer naar het kafé voor de voorbereidingen die middag/avond en Olaf bracht Fiona naar Gardemoen toe voor haar terugvlucht naar Nederland. Op en neer naar de luchthaven was ie toch zo'n 4 uurtjes onderweg....
Het is daarna weer wat stiller in Huize Slettebråten.

Geen opmerkingen: