30-10-2008

Nóg meer snø en de ,,solicitatie"van Olaf

De winter heeft de eerste keer dit seizoen goed uitgepakt. Bij ons ligt er nu zo'n 20 cm sneeuw. In grote delen van zuid-Noorwegen heeft het gesneeuwd en heeft op sommige plekken al tot overlast geleid. Mijn eerste ritje door de sneeuw ging overigens zonder problemen. Wel reed ik net een paar meter op de weg naar het kafé, toen er al een auto half in de greppel lag met het hele voorkantje flink in elkaar. Even voor de goede orde......er wordt hier NIET gestrooid! Niet met pekel en niet met strooizand. Alleen schuiven ze (de boeren dus) met een sneeuwschuiver achter de trekker de meeste sneeuw van de weg. De weggetjes naar de huizen worden door de bewoners/boeren wat Olaf en ik noemen: gesnøbrøyt (sneeuwfrezen/blazen/ schuiven). Bij ons thuis wordt dat door onze Ole, onze buurman, gedaan.
Gisteravond organiseerden we Kvinnekveld (vrouwenavond) in het kafé. Wij hadden het idee dat het niet storm zou lopen door het weer én een belangrijke ouderavond over het bestaan van de plaatselijke school. Niets was minder waar. De tent was behoorlijk vol en volgens goed Noors gebruik kwam iedereen tegelijk en wilden ook tegelijk eten. Op zich geen probleem, was het niet dat iedereen hetzelfde wilde.....pizza med kjøttdeig (gehakt), paprika og mais. Olaf was door de drukte de tel kwijt en ik was in een mum door de pizzabodems, kjøttdeig heen. Maar iedereen heeft een pizza gehad. Door de drukte ging mijn plan om de Noorse dames kennis te laten maken met poffertjes enigszins de mist in. Uiteindelijk hebben de gasten, op het laatste moment, toch nog een bordje met poffertjes gekregen. En ze vonden het lekker! De kvinnekveld is volgens ons en de Hedaler vrouwen erg geslaagd. Het was goed bezet, erg gezellig en niet geheel onbelangrijk voor ons, een leuke omzet. De volgende kvinnekveld is 26 november.
Vanmorgen was het pak sneeuw gegroeid tot dus zo'n 20 cm en Poppy's pootjes zijn niet meer te zien. Ze vindt sneeuw geweldig leuk en heeft absoluut geen zin om weer naar binnen te gaan.
Vanmiddag heeft Olaf ,,gesolliciteerd" bij Fekjær Psychiatrisk Sentrum als 'renholder' schoonmaker. Hij heeft het baantje gekregen en gaat er vanaf dinsdag 2 dagen in de week van 8.00 tot 14.00. Zo kan hij het Noors een beetje bijspijkeren en er werken veel Hedalers in het centrum, dus het kan weer meer klandizie opleveren. Oh ja, en hij heeft dan een zakcentje :))
Ikzelf ga ook aan de bak, maar dan moet eerst alle werkzaamheden rond het kafé goed en gestructureerd kopen.

Hieronder nog wat winterimpressies én een filmpje van onze kleine sneeuwtrol. Klik op play/driehoekje.


2 opmerkingen:

Fiona Zondervan, Beeldhouwer zei

Nu is dat kleine schattige witte hondje plotseling niet zo wit meer!
Heerlijk ziet het eruit, zou er ook wel even in rond willen rennen, en een sneeuwpop maken!
Doen ze dat in Noorwegen?

Liefs Fiona

Dennis en Martijn zei

Nou ja, wat is de wereld toch klein! Nicolette is nu hier zoals je wel gelezen hebt! Echt lachen! Wat grappig! En leuk dat je onze blog ook gelezen hebt! Leuk om jullie ook zo te volgen! Zo maar even contact houden en onze emigratie ervaringen uitwisselen! Jullie dan in het hoge noorden en wij in het zuiden. Echt leuk! Ha det Dennis, Paul en Nicolette!