06-10-2008

Vassfar Kaféen har åpnet /Vassfar Kaféen is geopend

De dagen voor de opening worden steeds spannender. Vooral omdat er nog een aantal dingen niet geregeld zijn. Pinapparaat is nog niet geleverd, internet een probleem, TV (voor de voetbalwedstrijden en tekenfilms) een nog groter probleem, en zo kunnen we wel doorgaan. Maar we houden vast aan 4 oktober voor de grote openingsdag. Gelukkig kunnen we de waren en bier bestellen bij Martha en Tor-Ingar van de Joker (buurtsuper) aan de overkant. We zijn blij dat ze ons helpen en zouden het zonder hun ook niet gered hebben om de opening op 4-10 te laten plaatsvinden. Ook Sigrid zet alle zeilen bij om de uitnodigingen op tijd klaar te hebben. Om tijd te besparen gingen we ze zelf ophalen in Hønefoss. Maar het resultaat is prachtig. De uitnodigingen, posters en visitekaartjes zien er gelikt uit.

De woensdag vóór de opening staan we in alle vroegte op om samen met Sigrid de uitnodigingen in de 300 brievenbussen te doen. Dat doen we in de regen, want de Indian Summer van de laatste periode is nu echt over. En dat de winter vlak voor deur staat blijkt wel, toen we de posters bij de slagbomen van de bomveien (tolwegen) ,,plakten". Op de weg naar Nesbyen wordt het gebied wat hoger en zagen we tot onze grote verrassing de 1e sneeuw.
Niet veel...maar toch. Later hoorden we op de radio dat de eerste wegen al gesloten waren i.v.m de sneeuwval. Tjeemig......dat wordt een spoedcursus sneeuwkettingen omdoen.
4 oktober 2008
De dag van de opening van ons kafé.
De regenachtige dag begint met een officiële ceremonie protocolair: het heisen van de Noorse wimpel. Het is een bijzonder moment is om de 4m lange wimpel omhoog te heisen.
Dan doen we de laatste voorbereidingen voor de avond. Om een uurtje of vijf komt Leif Erik en Anna Degene met de bandleden. We hebben livemuziek van lokale jongeren. Een paar dagen geleden met Leif Erik gesproken en kregen we te horen dat de bandleden afzonderlijk muziek maakten en er veel geïmproviseerd zou worden. Hmmm, dachten wij misschien toch beter een paar cd's van huis meenemen? Maar ja...we steunen het lokale talent. Anna Degene hadden we in juni al belooft dat ze tijdens de opening mocht zingen. Maar onze verrassing was enorm toen de band begon te spelen. Het klonk echt super!!! Als je af en toe dat valse gebler hoorde op de Nederlandse tv tijdens al die 'wanna be' shows. Hier stond ECHT talent in ons eigen kafé!
Daarna begint het spannend te worden. Vlug met de døggies naar huis, een douche nemen en omkleden en dan kan de avond beginnen. Klokslag 7 uur komen de eerste gasten al binnen en daarna bleven de gasten binnenkomen. Ronald, Marja en Ilona kwamen ook als eersten en brachten 2 heerlijk zelfgemaakte taarten mee. Die avond was koffie/thee, wafler en taart gratis en dat was een verrassing voor de Noorse gasten, die niet zoveel gratis gewend zijn. Ook maakten we kennis met Tineke, Richard en de kinderen. Zij zijn net een paar dagen geleden vanuit Nederland naar Hedalen verhuisd.
Onze opzet was om die avond zoveel mogelijk tussen de gasten te zijn. Maar door de grote drukte, die we absoluut niet verwacht hadden, moesten we hoofdzakelijk achter de desk blijven. We hadden ook gratis pizza en brachten dit rond, zodat we toch het contact hebben kunnen maken. Wel hebben wij een korte onvoorbereidde speech (in het Noors) gehouden. Volgens mij hadden ze het begrepen want er kwam een reusachtig applaus. Het deed ons beiden enorm veel goed. We zijn ook erg blij dat Ronald en Marja ons helpen tijdens de drukte. Voor ons was de openingsavond geslaagd en wij hopen voor de gasten ook. Op het laatst gingen zelfs de beentjes van de vloer. Om 1.00 was het bier bijna op en was het sluitingstijd. De laatste gasten gingen om 2.00 weg en we kregen erg veel bedankjes. Daarna was het opruimen en afsluiten. Het was een zeer geslaagde opening. 's Nachts reden we door de natte sneeuwbuiten naar huis om zelf nog ff een flinke borrel te nemen.
Hieronder een impressie van de avond





Geen opmerkingen: