02-07-2008

Beitostølen

Vandaag hebben we een gesprek met ArneErik van de Valdres Næringshage. Dit is een regionaal kantoor voor informatie, hulp e.d. voor bedrijven. ook voor het starten van een bedrijf kan je hier terecht. Ook voor dit gesprek hadden we al eerder in Nederland contact gehad. We rijden naar Fagernes de grootste plaats van de Valdresregio, welke uit 6 gemeenten bestaat. Fagernes is zo'n 20 minuten van de camping in Aurdal en is voor ons bekende koek, omdat we hier al vaker zijn geweest tijdens vorige verblijven in Noorwegen. Het is weer geweldig weer en balen ervan dat we de korte broek niet aankunnen, maar we moeten een beetje formeel gekleed gaan i.v.m. de gesprekken met de instanties. ArneErik vertelde het één en ander over de bedrijfsvormen en welke voor ons geschikt zou zijn maar ook over de regels voor een serverings/alcoholvergunning. En voor je het nog niet weet, Noorwegen en alcohol gaan niet echt samen. Uiterst strenge wetgeving, astronomische prijzen én dan spreken we nog niet over wat er gebeurd als je met een slokje op achter het stuur wordt aangehouden. Ook moeten we een forretningsplan (bedrijfsplan) maken. We krijgen nuttige tips, emailadressen van personen/instanties die ons ermee kunnen helpen. Na afloop begint de lunsjtijd en wordt buiten, bij de picnikbank Poppy bewonderd door het personeel van de næringshage.


Vanuit Fagernes rijden we dan naar Heggenes. We hebben een afspraak met de contactpersoon voor Øystre-Slidre, een andere gemeente in de Valdresregio. In Heggenes is het gemeentehuis.
Omdat we eigenlijk al onze zinnen hebben gezet op het kafe en de gesprekken daaromheen al vastleggen, valt dit gesprek een beetje tegen. We besluiten na dit gesprek om alle energie te richten op het kafe en Hedalen.
Na het gemeentehuis is en even quality time met Poppy bij het meer. Daar ontmoeten we toevallig de Nederlandse eigenaren van Herangtunet, een B&B, waar we 2 jaar geleden ook eens zijn geweest. Na een praatje met hen rijden we verder naar Beitostølen. Dit ligt aan de rand van de Jotunheimen, de hoogste bergmassief van Noorwegen én Noord-Europa. het uitzicht wordt in beslag genomen door besneeuwde bergtoppen. Beitostølen is een flinke wintersportplaats met grote hytte complexen, hotels, skieliften enz. maar ook nu is het er druk (voor Noorse begrippen dan). We zoeken de Beito Fjellbygda. Een winkel met natuurlijke producten waaronder kaas. Enige tijd geleden is er op de Nederlandse tv een programma geweest van 'Het roer om", waarin een Nederlander van Irakese (geloof ik) afkomst met vrouw en kinderen naar Noorwegen ging om kaas te maken. Dat doet hij nog steeds en de kaas die hij maakt wordt in de Beito Fjellbygda verkocht. Aangezien wij lekkere broodjes kaas willen serveren, lijkt het ons interessant om hun kaas te gebruiken. We werden verwezen naar Skammestein een dorpje in de buurt en reden daar via de mooie weg naar toe. Een mooie nieuwe kafetaria/winkel van Beito Fjellbygda serveerde de producten. Helaas was de sjef er niet, maar na enige uitleg kregen wij zijn telefoonnummer en emailadres. Op het terras wel even kaffe med kake genuttigd.
Op de terugweg maakten we nog een stop voor boodschappen, een bezoek van de ValdresVVV en een pølse med brød (braadworst met broodje). Het is echt warm en we zien dat het zo'n 27 graden is, dus rijden we naar onze hytte waar een koud pilsje in de koelkast op ons staat te wachten.

Geen opmerkingen: